• .
  • .
  • .

Rok w programie Zdrowy Przedszkolak

_______________________________________________________________________________

Minął rok od podjęcia decyzji o zmianach w żywieniu dzieci w naszym przedszkolu. Był to rok pełen wyzwań i nauki. Nie rzadko byliśmy zaskoczeni reakcją dzieci na nowości. Polubiły one większość zmian a te, które nie znalazły u nich uznania, nie zostały wprowadzone. Uważamy ten rok za sukces zarówno pod względem stworzenia możliwości poznawania nowych smaków przez dzieci, wyeliminowania żywności wysokoprzetworzonej, ograniczenia słodyczy jak i kreatywności naszych pań kucharek.

Do zmian podeszliśmy bardzo poważnie, konsultując nasze jadłospisy z moderatorką Zdrowego Przedszkolaka oraz szkoląc osoby odpowiedzialne za żywienie w przedszkolu. Zachęcamy również rodziców do zaangażowania w zmiany nawyków żywieniowych dzieci poprzez warsztaty w kuchni, rozpowszechnianie informacji na temat naturalnej diety i szkodliwości niektórych produktów, degustacje. Zagadnienie żywienia włączyliśmy także w roczną koncepcję pracy przedszkola na rok 2014/2015. Wiąże się to z edukacją żywieniową dzieci i rodziców oraz z zabawą z warzywami, owocami i kaszami.

Po rocznym doświadczeniu w komponowaniu nowych jadłospisów zdecydowaliśmy o następującym rozkładzie rodzajów posiłków w ciągu tygodnia:

- W okresie jesienno-zimowym dzieci dostają trzy razy w tygodniu ciepłe śniadania w postaci owsianki na mleku lub na wodzie oraz jaglanki z suszonymi owocami. Dzieci, które akurat tego dnia nie maja ochoty na płatki, zawsze mają do wyboru kanapeczkę z powidłami bądź twarogiem

- Poniedziałek i środa to dni wegetariańskie –na obiad królują warzywa, kasze i strączki. W te dni przygotowujemy tez ulubione przez dzieci dania mączne, lecz żeby poprawić odżywczość takiego obiadu przygotowujemy zupę z „wkładką” mięsną bądź zagęszczamy je kaszami lub strączkami

- Wtorek i czwartek to dni mięsne

- Piątek to dzień rybny

Cały czas oczywiście pamiętamy o założeniach naturalnej diety.

Wszystkim naszym małym Przedszkolakom wyjątkowo przypadło do gustu bajkowe menu, które przygotowaliśmy  z okazji Dnia Przedszkolaka. Zdecydowaliśmy zatem, że jadłospis nasz zostanie na stałe wzbogacony potrawami związanymi z postaciami z bajek, a także narodowymi potrawami krajów europejskich.

Poza tym kontynuujemy zabawy z tematycznymi tygodniami w jadłospisie, czyli np. tydzień kolorowych ziemniaków, sosów, surówek, past, masełek, zup i wiele podobnych.

Mając na uwadze zdrowie i gusta kulinarne naszych dzieci, zachęcamy Państwa do angażowania się  w naszą kampanię! Czekamy na propozycje i sugestie.